Locaties

Een weekend lang concerten op fantastische, meestal historische, locaties in en om Zutphen. Iedere locatie heeft zijn eigen verhaal. Geniet van de bijzondere ambiance en lees hier wat meer over de achtergrond.

Dat Bolwerck

Eén van Zutphens meer karakteristieke panden met een rijke historie. Het is 1538 wanneer een woedende menigte de dwangburgt van de hertog van Gelre tot de grond toe afbreekt. Jaren later bouwt overrentmeester Warninckhoff een woonhuis op dezelfde plek en noemt het ‘Dat Bolwerck’. Het huis heeft door de eeuwen heen verschillende functies en wordt uitgebreid. De zolders liggen vol met graan en de kelders met wijn en wapens. Begin 20e eeuw raakt het pand in verval. Twee Zutphense burgers nemen het initiatief om het pand te redden en volledig te restaureren. 40 jaar lang doet ‘Dat Bolwerck’ dienst als bibliotheek. Nu is het een centrum voor kunst en gedachten. Van de drukke markt stap je binnen in een oase van rust. Een fantastische locatie waar verleden en heden in elkaar overlopen. 

Zaadmarkt 112, Zutphen
www.datbolwerck.nl

Van muziekkoepel tot concertzaal. Al meer dan 150 jaar is de Buitensociëteit in Zutphen een plek voor het vermaak van Zutphenaren uit alle bevolkingsklassen. De oorspronkelijke houten concertzaal werd in 1868 gebouwd op de fundamenten van de niet meer in gebruik zijnde vestingwerken. Na enige tijd werd het houten gebouw vervangen door een stenen op het Rijksmuseum en Concertgebouw geïnspireerde zaal met een uitstekende akoestiek. Er werden talloze opera’s opgevoerd en feesten gegeven. Tijdens de oorlog raakte het pand door de ontploffing van een munitietransport zo zwaar beschadigd, dat het geheel gerestaureerd moest worden. De Buitensociëteit is een historisch pand, waar in stijl plezier gemaakt wordt en iedereen volop geniet van muziek van alle tijden.

Coehoornsingel 1, Zutphen
www.hanzehof.nl

Precies 100 jaar geleden werd het Koelhuis gebouwd. Een gebouw in de stijl van de Amsterdamse School, dat oorspronkelijk diende als bewaarplaats voor boter. Later kwamen daar fruit, eieren, vlees en gevogelte bij. Het robuuste, gesloten gebouw deed 85 jaar dienst, tot er een nieuw moderner gebouw kwam. Na een periode van verval is het gebouw grotendeels herontwikkeld als moderne, industriële locatie. Het historische gebouw brengt nu op geheel eigen wijze weer levendigheid in een woonwijk in ontwikkeling. Er is volop ruimte voor kunst, cultuur, muziek, events, ontmoetingen, markten en veel meer…

Coenensparkstraat 1, Zutphen
www.hetkoelhuis.nl

In de 12e eeuw wordt landgoed ‘Rislo’ voor het eerst genoemd. Er volgt een roemruchte geschiedenis waarbij de Havezathe meerdere malen door verschillende families weer opgebouwd en bewoond wordt. Als er halverwege een 19e eeuw een opvangtehuis voor jongeren gevestigd wordt, volgt niet lang daarna de bouw van een kerkje. Het Bedehuis ‘De kapel op ’t Rijsselt’ verwerft een eigen plek in de omgeving. Omwonenden zijn ook van harte welkom bij de diensten. In de jaren 50 van de vorige eeuw brandt het kerkje volledig af en wordt vervangen door een eenvoudige kapel. Sinds 1995 wordt de kapel voor culturele activiteiten gebruikt door Stichting Kapel op ’t Rijsselt. Het vormt een prachtige ambiance voor concerten.  

Mettrayweg 25, Eefde
www.kapeloptrijsselt.nl

Verscholen in de winkelstraat ligt de Lutherse Kerk. Achter de gevel bevindt zich een opmerkelijke ruimte. Aan het einde van de 17e eeuw kocht de Lutherse gemeenschap een stadsboerderijte dat werd ingericht als kerkgebouw. In het voorhuis zou de voorganger gaan wonen. Het huis beviel de dominee niet en ook ook zijn opvolgers woonden liever ergens anders in de stad.
De ruimte van het huis werd benut om er een orgel te plaatsen. Loop je de kerk binnen dan wandel je onder het orgel door. De kerk is eenvoudig ingericht, het orgel is aangemerkt als rijksmonument.

Tijdens het Beethoven Festival zweven de klanken voortgebracht door jong talent via de ingang de winkelstraten van Zutphen in.

Beukerstraat 10, Zutphen
www.luthersegemeentezutphen.nl

Vanuit de voormalige eetzaal van de monniken, de Refter, wordt een Ode aan Beethoven gebracht.
In een van de mooiste gebouwen in het centrum van Zutphen gaat de geschiedenis terug tot 1200. Het gebouw heeft eeuwen dienst gedaan als Latijnsche School. Daarna was het in gebruik voor de Koloniale Reserve, waarna het onderwijs weer terugkeerde in de vorm van de Rijkslandbouwwinterschool. Daar konden boerenzonen in de winter hun kennis bijspijkeren. Nu is het een comforatabel, luxe hotel met vergaderzalen en een voortreffelijk restaurant. Genieten van alle comfort in de sfeer van weleer.

Rozengracht 3, Zutphen
www.broederenklooster.nl

Scroll naar boven