Een weekend lang concerten op fantastische, meestal historische, locaties in en om Zutphen. Iedere locatie heeft zijn eigen verhaal. Geniet van de bijzondere ambiance en lees hier wat meer over de achtergrond.
DAT BOLWERCK
Eén van Zutphens meer karakteristieke panden met een rijke historie. Het is 1538 wanneer een woedende menigte de dwangburgt van de hertog van Gelre tot de grond toe afbreekt. Jaren later bouwt overrentmeester Warninckhoff een woonhuis op dezelfde plek en noemt het ‘Dat Bolwerck’. Het huis heeft door de eeuwen heen verschillende functies en wordt uitgebreid. De zolders liggen vol met graan en de kelders met wijn en wapens. Begin 20e eeuw raakt het pand in verval. Twee Zutphense burgers nemen het initiatief om het pand te redden en volledig te restaureren. 40 jaar lang doet ‘Dat Bolwerck’ dienst als bibliotheek. Nu is het een centrum voor kunst en gedachten. Van de drukke markt stap je binnen in een oase van rust. Een fantastische locatie waar verleden en heden in elkaar overlopen.
Zaadmarkt 112, Zutphen
www.datbolwerck.nl

BUITENSOCIËTEIT DE HANZEHOF
Van muziekkoepel tot concertzaal. Al meer dan 150 jaar is de Buitensociëteit in Zutphen een plek voor het vermaak van Zutphenaren uit alle bevolkingsklassen. De oorspronkelijke houten concertzaal werd in 1868 gebouwd op de fundamenten van de niet meer in gebruik zijnde vestingwerken. Na enige tijd werd het houten gebouw vervangen door een stenen op het Rijksmuseum en Concertgebouw geïnspireerde zaal met een uitstekende akoestiek. Er werden talloze opera’s opgevoerd en feesten gegeven. Tijdens de oorlog raakte het pand door de ontploffing van een munitietransport zo zwaar beschadigd, dat het geheel gerestaureerd moest worden. De Buitensociëteit is een historisch pand, waar in stijl plezier gemaakt wordt en iedereen volop geniet van muziek van alle tijden.
Coehoornsingel 1, Zutphen
www.hanzehof.nl

HET KOELHUIS
Precies 100 jaar geleden werd het Koelhuis gebouwd. Een gebouw in de stijl van de Amsterdamse School, dat oorspronkelijk diende als bewaarplaats voor boter. Later kwamen daar fruit, eieren, vlees en gevogelte bij. Het robuuste, gesloten gebouw deed 85 jaar dienst, tot er een nieuw moderner gebouw kwam. Na een periode van verval is het gebouw grotendeels herontwikkeld als moderne, industriële locatie. Het historische gebouw brengt nu op geheel eigen wijze weer levendigheid in een woonwijk in ontwikkeling. Er is volop ruimte voor kunst, cultuur, muziek, events, ontmoetingen, markten en veel meer…
Coenensparkstraat 1, Zutphen
www.hetkoelhuis.nl

KAPEL OP ‘T RIJSSELT
In de 12e eeuw wordt landgoed ‘Rislo’ voor het eerst genoemd. Er volgt een roemruchte geschiedenis waarbij de Havezathe meerdere malen door verschillende families weer opgebouwd en bewoond wordt. Als er halverwege een 19e eeuw een opvangtehuis voor jongeren gevestigd wordt, volgt niet lang daarna de bouw van een kerkje. Het Bedehuis ‘De kapel op ’t Rijsselt’ verwerft een eigen plek in de omgeving. Omwonenden zijn ook van harte welkom bij de diensten. In de jaren 50 van de vorige eeuw brandt het kerkje volledig af en wordt vervangen door een eenvoudige kapel. Sinds 1995 wordt de kapel voor culturele activiteiten gebruikt door Stichting Kapel op ’t Rijsselt. Het vormt een prachtige ambiance voor concerten.
Mettrayweg 25, Eefde
www.kapeloptrijsselt.nl

MARSPOORTGALERIE
Kunst en koffie staan centraal in de Marspoort Galerie. Tijdens het Beethovenfestival wordt daar Klassieke muziek aan toegevoegd. Het 150 jaar oude pand biedt onderdak aan exposities van wisselende kunstenaars. Hoewel het een gemeentelijk monument is, is daar weinig van terug te zien. Het voormalige woonhuis onderging een volledige metamorfose en heeft nu een industriële look. De artistieke omgeving leent zich uitstekend om naar Beethovens muzikale kunstwerken te luisteren.
Marspoortstraat 9a, Zutphen
www.marspoortgalerie.nl

WALBURGISKERK
De toren van deze kerk beheerst al eeuwenlang de skyline van Zutphen. De kerk zal in 2022 voor het eerst deel uit maken va het festival. Met zijn kaarsenkroon uit 1395(!), een van de weinige zg. Jeruzalemluchters die nog in Europa te zien zijn en de beroemde kettingbibliotheek de Librije (1561, in heel Europa zijn er nog slechts drie van te bezichtigen) is deze kerk een parel van monumentaal erfgoed zoals er maar weinig in Nederland te zien zijn. Beethoven schreef niet veel voor orgel, maar met het beroemde Baderorgel (opgenomen in de orgel-top 20 die de Volkskrant samenstelde) wordt recht gedaan aan het belang van de componist en aan zijn bijzondere relatie met Zutphen.
Kerkhof 3, Zutphen
www.walburgiskerk.nl

SINT JANSKERK
Een unieke plek voor het luisteren naar een klassiek concert. De kerk is één van de oudste kerken van het bisdom Utrecht. Gebouwd als voorziening voor de nieuwe stad die, naar men aanneemt, gebouwd is rond het jaar 1250. Het gebouw heeft door de eeuwen katholieke en hervormde diensten geherbergd. Ook heeft het dienst gedaan als veldhospitaal en garnizoen bakkerij. In 1816 werd de kerk weer plechtig ingewijd met Sint Jan als patroonheilige. De kerk onderging stapsgewijs door de jaren heen een ware metamorfose, die na WOII volledig teniet gedaan werd. De laatste restauratie die duurde tot 2004, maakte de kerk tot wat hij nu is. Een lichte sacrale ruimte met een uitstekende akoestiek, buitengewoon geschikt voor vieringen en het houden van klassieke concerten. Vanaf 1 januari is de kerk door het bisdom Utrecht aangewezen als Eucharistisch Centrum van de nieuw gevormde parochie der H.H. 12 apostelen.
Nieuwstadskerksteeg 2, Zutphen
www.stjanskerkzutphen.nl
