Het USConcert o.l.v. Bas Pollard
Het Utrechtsch studenten concert werd opgericht in 1823, hetzelfde jaar waarin Beethoven zijn Negende Symfonie voltooide. Dat maakt het orkest het oudste symfonieorkest van Nederland. Het orkest heeft in haar 196 jaar veel beroemdheden mogen verwelkomen; onder andere Franz Liszt, Camille Saint-Saens en Clara Schumann soleerden bij het orkest. Het heden kent namen als Emmy Verhey, Pieter Wispelwey en Remy van Kesteren. Het orkest is en blijft altijd jong: het wordt gevormd door studenten die naast hun studie op hoog niveau musiceren. Het orkest wordt al 27 jaar geleid door dirigent Bas Pollard.
De 9e Symfonie
‘Ode an die Freude’. Er zijn weinig muziekstukken die bekender zijn dan de 9e Symfonie. Beethoven voltooide het werk in 1824, acht jaar na zijn 8e symfonie. Hij was toen al volledig doof. De muziek wordt gekenmerkt door een grote dynamiek, diepe emoties en grote gebaren. Het lijkt of de componist al zijn gevoelens van hoop en teleurstelling er in heeft willen leggen. Door de voltooiing van het stuk luidde Van Beethoven een nieuw muzikaal tijdperk in. Hij passeerde de grens van Klassiek naar de Romantiek. De koorfinale van het werk (Alle Menschen werden Brüder) is in 1985 uitgeroepen tot Europees volkslied.
De première vond plaats op 8 mei van dat jaar in Wenen. De zaal ging volledig uit z’n dak. Hoewel het applaus oorverdovend was, kon Beethoven het al lang niet meer horen. Zakdoeken en hoeden vlogen de lucht in. Er moest politie aan te pas komen om de zaal te ontruimen.
Locatie: Oosterberg Buitensociëteit De Hanzehof
Van muziekkoepel tot concertzaal. Al meer dan 150 jaar is de Buitensociëteit in Zutphen een plek voor het vermaak van Zutphenaren uit alle bevolkingsklassen. De oorspronkelijke houten concertzaal werd in 1868 gebouwd op de fundamenten van de niet meer in gebruik zijnde vestingwerken. Na enige tijd werd het houten gebouw vervangen door een stenen op het Rijksmuseum en Concertgebouw geïnspireerde zaal met een uitstekende akoestiek. Er werden talloze opera’s opgevoerd en feesten gegeven. Tijdens de oorlog raakte het pand door de ontploffing van een munitietransport zo zwaar beschadigd, dat het geheel gerestaureerd moest worden. De Buitensociëteit is een historisch pand, waar in stijl plezier gemaakt wordt en iedereen volop geniet van muziek van alle tijden.