Beethovens opera Vestas Feuer en Egmont

10jun(jun 10)21:45Beethovens opera Vestas Feuer en EgmontApollo Ensemble - 401NederlandseOpera's21:45(GMT+02:00)

Vestas Feuer Beethovens eerste onbekende Opera

Evenement informatie

Bijzonder! Een wereldpremière tijdens het Beethoven Festival Zutphen. Het is de eerste grote concertuitvoering van Beethovens opera torso Vestas Feuer. Beethovens eerste opera, die tijdens zijn leven nooit tot voltooiing kwam. Naast Vestas Feuer speelt het Apollo Ensemble een eigen bewerking van Beethovens Egmont.

VESTAS FEUER

Vestas Feuer is de opera die Beethoven nooit voltooide. Niet veel mensen weten het, maar Beethoven schreef niet één, maar twee opera’s. Zijn eerste opera ‘Vestas Feuer’, met een libretto van Emanuel Schikaneder (tekstdichter van Die Zauberflöte) voltooide hij echter nooit. Het bleef bij de grote openingsscène en meer dan 80 schetsen die nooit verder bekeken werden. 401NederlandseOperas brengt een historische reconstructie van alle muziek die Beethoven achterliet. Beethoven specialist Cees Nieuwenhuizen hercomponeerde de muziek. Deze wereldpremière bevat onder anderer twee meeslepend mooie nieuwe Beethoven aria’s.

Spannend liefdesavontuur
Vestas Feuer is een avonturenverhaal rondom een adellijke jongedame, die heel Rome het hoofd op hol brengt. Er ontstaat een spannende strijd waarbij de liefdesrivalen, van keizer tot slaaf, elkaar om het leven willen brengen. Ook Volivia zelf is haar leven niet zeker. Via de tempel van de Vestaalse maagden en een sprong in de Tiber, ontsnapt ze uiteindelijk aan de dood.
Meer informatie over Vestas Feuer

DE EGMONT

Het tweede stuk dat gebracht wordt is De Egmont. Een bewerking van opus 84 voor 10 instrumentalisten. In dit werk geeft Beethoven blijk van zijn politieke zorgen door het heroïsche offer van de graaf van Egmont te verheerlijken. Het is een treurspel over het leven en de brute dood van de Nederlandse edelman Lamoraal van Egmont (1522-1568). De ouverture werd later het niet officiële volkslied van de Hongaarse opstand in 1956.

APOLLO ENSEMBLE EN DE CAST

Het Apollo Ensemble speelt muziek uit de periode van 1600 tot 1850. Van barok tot vroege romantiek. Oude klanken worden naar het nu gebracht door het gebruik van historische instrumenten. Het aantal ensemble-leden varieert van twee tot twintig. Het ensemble doet Vestas Feuer en Egmont eer aan door in de originele bezetting van 10 musici te spelen. 

Solisten Vestas Feuer: Barbara Schilstra (Volivia), Renate Arends (Sericia), Marcel Reijans (Sartagones), Timothy Veryser (Malo) en Nanco de Vries (Porus). Renate Arends zingt tevens de sopraanpartij in Egmont.

Meer informatie

Tijdstip

10 (Vrijdag) 21:45(GMT+02:00)

Locatie

Theaterzaal Hanzehof

Coehoornsingel 1, Zutphen

Kaartverkoop

401NederlandseOpera's en het Apollo Ensemble

Tickets are not available for sale any more for this event!